Dags att ta motorcykelkörkort?

När snön yr utanför känns motorcykelsäsongen långt borta, men det kommer snart en vår igen. Längtar du ut på vägarna är det kanske läge att planera för att ta det där motorcykelkörkortet du tänkt på så länge. Men hur gör man då för att ta det där efterlängtade körkortet? Hur fungerar det och vilka åldersgränser finns det?

Som du säkert redan vet krävs ett så kallat A-körkort för att få framföra motorcykel. Tog du körkort före 1/1 1976? Grattis i sådana fall. Då ingick motorcykelkörkortet i ditt körkort. Men många som aldrig kört motorcykel tidigare bör ändå gå en utbildning trots att de redan har MC-kort. Kom ihåg att många olyckor orsakas av ovana, äldre, förare.

Du behöver förstås plugga teori för att klara den teoretiska delen av körkortet och här finns massor av sidor som hjälper dig med det du behöver veta inför dina studier och även inför teoriprov och uppkörning, och helt enkelt ser till att man tar rätt väg.

Är du äldre än 16 år har du rätt att ta körkort för så kallad lätt motorcykel. För motorcykel med så kallad begränsad effekt gäller 17 år och 6 månader för att få övningsköra och 18 år för att få ta körkort och slutligen, för tung motorcykel måste du vara 20 år för att få övningsköra och du måste ha fyllt 21 innan du får ta ditt körkort.

Har du passerat alla ålderskrav, då är det dags att skaffa ett körkortstillstånd för att du ska få övningsköra. Detta kan göras via internet och det finns sidor som hjälper dig med allt du behöver veta för att fylla i blanketten och hälsodeklarationen. Har du kommit så långt så får du börja övningsköra. Detta ska du göra tillsammans med en handledare som gått en handledarutbildning. Du måste dessutom ha en skylt eller väst som tydligt talar om att du övningskör.